Κορύλλων 2 (Περιοχή Κάστρου), Τ.Κ. 26225, Πάτρα | Δ/ντρια: Βιολέττα Κοντούδη - Σιγάλα
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΜΑΣ

Ο Ιωάννης Καραμανδάνης γεννήθηκε στη Ζάκυνθο, έζησε λίγο στον Πύργο Ηλείας και δραστηριοποιήθηκε στο εμπόριο σταφίδας στην Πάτρα. Απέκτησε μεγάλη περιουσία και ασχολήθηκε με τα κοινά. Με την ιδιαίτερη πατρίδα του τη Ζάκυνθο διατήρησε επαφή πραγματοποιώντας αρκετές δωρεές.

Κίνητρο για το πλήθος δωρεών προς την πόλη της Πάτρας αποτέλεσε ο θάνατος του μονάκριβου γιού του σε ηλικία μόλις 15 ετών, Μπέμπη Καραμανδάνη. Στην μνήμη του γιού του προχώρησε στη σύσταση του ιδρύματος "Μπέμπη Ι. Καραμανδάνη", το διοικητικό συμβούλιο του οποίου αποτελείται από θεσμικούς παράγοντες της Πάτρας και Πρόεδρός του είναι ο εκάστοτε δήμαρχος.

Στα πλαίσια αυτά δώρισε το 1933 την οικία του στην Άνω πόλη για να μετατραπεί σε νοσοκομείο παίδων. Στο κτίριο εκείνο λειτούργησε το νοσοκομείο μέχρι το 1988. Στον προαύλιο χώρο αυτού υπάρχει ένα εκκλησάκι, του Αγίου Στυλιανού, το οποίο κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1950. Σήμερα το κτίριο (τριών ορόφων χωρίς κάποια αρχιτεκτονική αξία) είναι αχρησιμοποίητο, πραγματοποιούνται όμως εργασίες αποκατάστασης.

Μαζί με την οικία του δώρισε και τις σταφιδαποθήκες ΜΠΑΡΡΥ στην παραλιακή οδό, δίπλα από τους Μύλους του Αγίου Γεωργίου (Τριάντη), ακίνητο το οποίο ανήκει στην επιτροπή που διαχειρίζεται και το Καραμανδάνειο νοσοκομείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι εν ζωή ο Καραμανδάνης αναλάμβανε να σπουδάσει στην Ευρώπη νέους τεχνικούς.

Απεβίωσε στην Πάτρα στις 17 Ιανουαρίου 1938. Ο δήμος τιμώντας τον για τις ευεργεσίες που πραγματοποίησε έδωσε το όνομά του σε έναν δρόμο της πόλεως. Έχει ενταφιαστεί σε μνήμα που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί προς την αλέα των εμπόρων και τραπεζιτών στο Α΄ Νεκροταφείο Πατρών. Δυστυχώς η κατάσταση του μνήματος είναι αισχρή καθώς η είσοδος αυτού έχει σπάσει… Αυτά τα ολίγα για τον ευεργέτη μας…!

(Πηγή: Istorika themata -
http://istorika-8emata.blogspot.com/2008/03/blog-post_20.html)